Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti utíkají před Trumpem, jejich cílem je sousední Kanada

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Washington/Ottawa - S nástupem Donalda Trumpa do funkce prezidenta USA mají o svou budoucnost obavy především imigranti. Ve Spojených státech už nechtějí být a za novou destinaci si volí Kanadu.

Jen o víkendu v jihokanadském městě Emersen zaznamenaly úřady nejméně 22 případů nelegálního překročení hranice, uvedla dnes televize CNN. Od začátku roku Emerson ohlásil takřka stovku takových případů.

Mnozí běženci, kteří přišli do Kanady z USA, tvrdí, že se k přechodu zasněžené hranice v mrazu rozhodli z obavy o svou budoucnost. Bojí se, že je Trumpova administrativa vyhostí zpět do vlastí.

Mezi Ottawou a Washingtonem platí ujednání, které předpokládá, že uprchlíci požádají o azyl v první bezpečné zemi, do které vstoupí. Pokud by tedy migranti oficiálně o azyl na kanadské hranici požádali, kanadské úřady by je podle dohody vrátily zpět do USA.

Určitou nadějí je proto nelegální a v zimě velmi nebezpečný přechod hranice v nestřežených úsecích, aby neexistoval záznam, že žadatel o azyl přišel přes USA.

Témata:  Kanada uprchlíci USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.