Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny nemovitostí ve velkých městech jsou předražené až o 30 procent, tvrdí Bundesbanka

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Frankfurt - Obytné nemovitosti ve velkých německých městech jsou o 15 a 30 procent předražené. Uvedla to německá Bundesbanka ve své dnešní měsíční zprávě o hospodářském vývoji v zemi. Největší evropská ekonomika si ale jinak vede dobře a silně roste zejména průmyslová a stavební produkce, sdělila německá centrální banka.

"Podle současných odhadů ceny ve městech loni přestřelily o 15 až 30 procent," citovala německou centrální banku agentura Reuters. "Cenový nárůst byl zvláště výrazný u vlastnických bytů ve velkých městech," dodala banka.

Poznatek Bundesbanky může v Německu prohloubit obavy z dopadů krajně uvolněné měnové politiky Evropské centrální banky (ECB). Němci jsou skeptičtí vůči politice nulových až záporných úrokových sazeb spolu s razantními nákupy dluhopisů a bojí se, že to podkope jejich úspory a povede k růstu cen.

Němci si tradičně své domy a byty spíše pronajímají, v posledních letech je ale vzhledem k nízkým úrokům a snaze mobilizovat zahálející úspory stále více kupují. Zároveň se stále více lidí stěhuje do velkých měst, jako je Berlín, Mnichov a Frankfurt nad Mohanem, což tam vede k prudkému růstu cen nemovitostí. Loni se ceny obytných realit v Německu zvýšily o osm procent a v předešlých šesti letech rostly průměrným tempem 6,75 procenta ročně, uvádí německá centrální banka.

Meziroční inflace v Německu v lednu dál vzrostla na 1,9 procenta a dostala se na maximum za tři a půl roku. Vyhoupla se tak zhruba na úroveň, na níž chce mít inflaci v eurozóně ECB. Šéf Bundesbanky Jens Weidmann nedávno řekl, že s ohledem na růst inflace by ECB měla začít postupně ustupovat od uvolněné měnové politiky.

Témata:  Německo nemovitosti ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy