Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán zasáhly písečné bouře, podle Teheránu za to může sousední Irák

Písečná bouře, ilustrační foto
Písečná bouře, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Teherán - Oblasti jihozápadně od Teheránu již několik dní sužují písečné bouře, které mají za následek výpadky v dodávkách elektřiny a vody. Írán už dokonce našel viníka - za mračna prachu může sousední Irák.

Íránská viceprezidentka a šéfka úřadu pro ochranu životního prostředí Masúme Ebtekarová dnes vyzvala Irák, aby naplnil dříve uzavřenou dohodu o prevenci písečných bouří a pokryl mulčovacím materiálem téměř 9000 čtverečních kilometrů pouště na jihovýchodě země. K urychlenému řešení kritické situace vyzval i nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Bouře způsobily mimo jiné rozsáhlý výpadek dodávek elektřiny a vody v provincii Chúzestán, která je bohatá na ropná naleziště. Těžba ropy se kvůli tomu snížila o 700.000 barelů denně. S dýchacími obtížemi bylo podle agentury IRNA do nemocnice převezeno 218 lidí.

Situace vyvolala protesty místních obyvatel. Na konci minulého týdne v Ahvázu, metropoli Chúzestánu, demonstrovaly stovky lidí, které požadovaly rezignaci Ebtekarové a guvernéra provincie.

Písek, který bouře roznáší, se do Íránu dostává nejen z Iráku, ale i ze Saúdské Arábie, Jordánska a Sýrie. Teherán tyto země opakovaně vyzývá, aby problém řešily pomocí zavlažovacích projektů a dalších opatření.

Témata:  písečné bouře Írán Irák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.