Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navracení uprchlíků může být letos složitější, varuje de Maiziére

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) dnes varoval, že vracet uprchlíky do zemí původu může být v letošním roce složitější než dříve.

De Maiziére je přesvědčen, že se letos ze spolkové republiky ať už dobrovolně, či nedobrovolně vrátí více než 80.000 běženců, jak tomu bylo loni. V roce 2016 jich asi 55.000 odešlo dobrovolně, dalších 25.000 bylo deportováno.

„Ten počet nestačí," prohlásil dnes De Maiziére po návštěvě návratového zařízení na berlínském letišti Schönefeld. Loni se odtud do země původu vrátilo asi 2000 uprchlíků, většina z nich přitom odešla dobrovolně.

Do Německa za poslední dva roky přišlo téměř 1,2 milionu uprchlíků, do vlasti se ale vrátila jen část těch, kteří ve spolkové republice nemají nárok na azyl ani jinou formu právní ochrany.

Aby se počet dobrovolných odchodů dál zvýšil, snaží se Německo uprchlíky motivovat i finančně. Letos na ně chce dát dohromady 90 milionů eur (2,4 miliardy Kč). De Maiziére sice upřednostňuje dobrovolné návraty, deportace jsou podle něj ale nutným doplňkem, i proto, že zvyšují motivaci odmítnutých žadatelů o azyl k dobrovolnému odchodu.

Ministr vnitra věří, že počty letos budou stoupat. Zároveň ale vyjádřil obavy, že vracení uprchlíků může být složitější. Důvodem je podle něj to, že dosud se dobrovolné návraty i nedobrovolné odsuny týkaly ze 70 procent lidí z balkánských zemí. Jejich zastoupení ale bude nyní klesat.

Problémy působí například fakt, že se některé země především ze severní Afriky dosud neměly k tomu, aby svým občanům, které chce Německo vrátit, vydávaly potřebné dokumenty. U balkánských států takové komplikace neexistují.

Témata:  de Thomas Maiziére uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.