Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová zrušila schůzku s muftím, odmítla se zahalit. Věděla o tom předem, nechápou úředníci

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž/Bejrút - Šéfka krajně pravicové Národní fronty (NF) Marine Le Penová, která dnes končí návštěvu Libanonu, zrušila schůzku s tamním velkým muftím. Odmítla si totiž zakrýt hlavu.

"Vyřiďte Velkému muftímu můj respekt, ale zahalovat se nebudu," řekla Le Penová novinářům. Francouzská politička setkání odmítla poté, co na schůzku dnes ráno dorazila a měla si dát na hlavu závoj nabídnutý tamními úředníky, což odmítla. Podle tiskového oddělení muftího byla Le Penová předem informována o požadavcích protokolu na takovou schůzku.

Le Penová je na návštěvě Libanonu od neděle. V pondělí se setkala mimo jiné s libanonským prezidentem Michelem Aúnem, s nímž podle televize Al-Arabíja hovořila asi třicet minut. Tématem jednání byla i uprchlická krize v souvislosti s válkou v Sýrii, odkud kvůli bojům do Libanonu utekl více než milion lidí.

Šéfka strany, která zastává kritický postoj vůči migrantům v Evropě, vyzvala v neděli mezinárodní společenství ke zvýšení humanitární pomoci pro uprchlíky v Libanonu, aby běženci zůstali tam a neodcházeli do Evropy.

Schůzka Le Penové s libanonským prezidentem je podle televize Al-Arabíja její první schůzkou s hlavou zahraničního státu od té doby, co v roce 2011 nastoupila do čela NF. Například spolková kancléřka Angela Merkelová, jejíž vstřícnou politiku vůči migrantům Le Penová kritizuje, se s ní setkat odmítla, uvedla Al-Arabíja.

Témata:  Marine Le Pen Libanon Francie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy