reklama

Čtyři podezřelí – tři muži (30, 38 a 57) a jedna žena (23), byli zatčeni loni v květnu, dva dny před plánovaným útokem na útulek pro migranty v Sasku. Podle státního zástupce měli k dispozici „pyrotechnické výbušniny, především hřebíkové bomby", se kterými měli v plánu vtrhnout do azylového centra.

Generální prokurátor Joern Hauschild uvedl, že skupina přiznala, že „mohli být zabili lidé". Obvinění se seznámili na internetu. V rámci přípravy na útoky koupili v České republice velké množství zakázané pyrotechniky, kterou obalili výbušninami a hřebíky, aby byla více smrtící.

Podle Hauschilda bylo vše naplánované do detailů, policie skupinu odhalila jen několik dní před útokem díky odposlechům a monitorování jejich internetové komunikace. Celá skupina prý měla 10 až 15 členů, vyšetřování dalších osob podle úřadů stále ještě probíhá.

Skupina měla na svých webových stránkách emblémy doplněné germánskými runami, které jsou podle serveru The Local populární mezi neonacisty, krvavými sekerkami a lebkami s nápisem: „Jedna kulka nestačí."

Na YouTube se také objevilo video, které údajně zveřejnila tato skupina, a na kterém jsou prostřednictvím rasistických a xenofobních nadávek lákáni noví rekruti.

Německá policie v té souvislosti upozornila, že kvůli velkému počtu nově přicházejících migrantů počet krajně pravicových útoků roste. Velké problémy má právě Sasko, kde se počet takových útoků v roce 2015 oproti roku 2014 téměř ztrojnásobil z 235 na 784.

Minulý týden elitní protiteroristické jednotky také zatkly pět podezřelých osob obviněných z příslušnosti k extremistické organizace zvané Skupina Freital pojmenované podle města v Sasku. Podle prokurátora chtěla skupina zaútočit výbušninami a bombami na domovy pro žadatele o azyl i na domy svých politických odpůrců. Skupina už podle úřadů nejmnéně tři útoky uskutečnila.