Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malajsie kvůli Kimovově vraždě zadržela i severokorejského diplomata

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Malajsijská policie identifikovala dva další podezřelé z vraždy Kim Čong-nama, nevlastního bratra severokorejského vůdce. Kauza zvýšila diplomatické napětí mezi Malajsií a KLDR.

Jeden z nich je druhým tajemníkem severokorejského velvyslanectví v Malajsii, druhý je napojen na severokorejskou leteckou společnost Air Koryo a oba se stále nacházejí v Malajsii. Sdělilo to dnes vedení policie.

Malajsijská policie v pátek zatkla Severokorejce Ri Čong-čchola, který žije v Malajsii přes tři roky. Již dříve zatkla dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítele jedné z nich. Z přímého spáchání vraždy je podezřelá jedna za zadržených žen.

Policie dnes podle agentury AP sdělila, že obě ženy severokorejští agenti vycvičili, aby rozetřely Kimovi jed po tváři a pak si umyly ruce.

"Obě ženy byly zadrženy bezdůvodně," uvedla v prohlášení severokorejská ambasáda a vyzvala malajsijské úřady k jejich okamžitému propuštění na svobodu. Velvyslanectví rovněž zpochybnilo verzi malajsijské policie týkající se Kim Čong-namovy vraždy. "Pokud byl na rukou zadržených žen jed, jak je potom možné, že jsou tyto ženy naživu?" píše se v prohlášení velvyslanectví.

V souvislosti se smrtí bratra vůdce KLDR pátrá malajsijská policie po dalších čtyřech občanech Severní Koreje, kteří opustili Malajsii v pondělí 14. února, kdy byl Kim Čong-nam otráven. Podle všeho odletěli do severokorejské metropole Pchjongjangu.

Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty. Tělo zavražděného je v márnici vzhledem k vysoké citlivosti případu pod pečlivou ochranou ozbrojeného týmu.

Témata:  Malajsie Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.