Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump má velké plány. Americký jaderný arzenál musí být nejlepší na světě

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Washington - Kapacita americké jaderné výzbroje zaostává, arzenál USA je třeba vybudovat tak, aby byl "nejlepší ze všech". Agentuře Reuters to dnes ve Washingtonu řekl prezident USA Donald Trump.

Zároveň obvinil Rusko, že rozmisťováním raket s plochou dráhou letu porušuje odzbrojovací smlouvy. Hodlá o tom hovořit s prezidentem Vladimirem Putinem, jakmile se setkají.

Podle amerických médií ruská armáda na svém území tajně rozmístila novou střelu s plochou dráhou letu, a tím porušila odzbrojovací dohodu o zákazu pozemních střel středního doletu. Mluvčí Kremlu před týdnem obvinění označil za "jakousi zcela anonymní zprávu" a zdůraznil, že Moskva byla a zůstává věrná svým mezinárodním závazkům.

O potřebě rozšíření amerického jaderného arzenálu nový šéf Bílého domu hovořil během volební kampaně i po ní. Po vítězných volbách řekl, že stav jaderné výzbroje USA je třeba výrazně posílit a rozšířit, "dokud svět ohledně jaderných bomb nepřijde k rozumu".

Trump dnes zopakoval své výhrady vůči smlouvě o omezení strategických jaderných zbraní, kterou USA a Rusko uzavřely v roce 2010 během summitu Baracka Obamy a tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze. Smlouva, která ukládá oběma zemím výrazně snížit své strategické jaderné arzenály, vstoupila v platnost ratifikací v roce 2011 a má platit nejméně deset let.

Trump smlouvu označil za jednostrannou. "Je to jen další špatná dohoda, kterou tato země dojednala. My začneme dojednávat dobré dohody," řekl prezident. Podle agentury Reuters z jeho vyjádření není jasné, zda hodlá smlouvu zrušit.

Témata:  Donald Trump USA jaderné zbraně

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.