Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bratra vůdce KLDR zřejmě zabila smrtící nervová látka VX

KLDR
KLDR
Foto: news.com

Kuala Lumpur - Na těle mrtvého bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una se našla smrtelně nebezpečná nervová látka VX. Sdělila to dnes podle agentury AFP malajsijská policie.

Kim Čong-nam byl podle vyšetřovatelů nejspíš otráven 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

Vyšetřovatelé již dříve uvedli, že bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven jakousi jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v Kuala Lumpuru čekal na svůj let zpět do Macaa, kde dlouhodobě žil. Na letišti ho prý napadly dvě ženy.

VX je extrémně smrtící neurotoxická látka, je bezbarvá a bez zápachu. Používá se jako chemická zbraň. Nebezpečná je pro dýchací orgány a v práškové podobě poškozuje kůži. Způsobuje křeče a smrt udušením. Na zabití stačí deset miligramů látky v práškové podobě.

Případ vyvolal diplomatický spor mezi oběma zeměmi. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty. Pchjongjang obvinění odmítá a prohlásil, že malajsijské vyšetřování vraždy je plné pochybností. Požaduje, aby tělo bylo okamžitě předáno KLDR.

Témata:  Severní Korea Malajsie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy