Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bratra vůdce KLDR zřejmě zabila smrtící nervová látka VX

KLDR
KLDR
Foto: news.com

Kuala Lumpur - Na těle mrtvého bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una se našla smrtelně nebezpečná nervová látka VX. Sdělila to dnes podle agentury AFP malajsijská policie.

Kim Čong-nam byl podle vyšetřovatelů nejspíš otráven 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.

Vyšetřovatelé již dříve uvedli, že bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven jakousi jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v Kuala Lumpuru čekal na svůj let zpět do Macaa, kde dlouhodobě žil. Na letišti ho prý napadly dvě ženy.

VX je extrémně smrtící neurotoxická látka, je bezbarvá a bez zápachu. Používá se jako chemická zbraň. Nebezpečná je pro dýchací orgány a v práškové podobě poškozuje kůži. Způsobuje křeče a smrt udušením. Na zabití stačí deset miligramů látky v práškové podobě.

Případ vyvolal diplomatický spor mezi oběma zeměmi. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty. Pchjongjang obvinění odmítá a prohlásil, že malajsijské vyšetřování vraždy je plné pochybností. Požaduje, aby tělo bylo okamžitě předáno KLDR.

Témata:  Severní Korea Malajsie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy