Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konflikt s Boko Haram vyústil v hladomor

Islamisté z Boko Haram
Islamisté z Boko Haram
Foto: Twitter

Oslo/Abuja - 14 zemí světa slíbilo, že během příštích tří let dají 672 milionů dolarů (17 miliard Kč) na pomoc africkým státům kolem Čadského jezera, které jsou ohroženy hladomorem. Postižená oblast zahrnuje severovýchodní Nigérii a příhraniční území sousedního Nigeru, Čadu a Kamerunu.

Představitelé dárcovských zemí své přípěvky dnes oznámili na konferenci v Oslu s tím, že na letošní rok připadne z uvedené částky 457 milionů dolarů (11,6 miliardy Kč). Podle OSN je letos potřeba shromáždit pro oběti konfliktu mezi islamisty ze skupiny Boko Haram a nigerijskou armádou ve zmíněném regionu 1,5 miliardy dolarů.

Konflikt připravil o život na 15.000 osob, vyhnal z domovů více než dva miliony lidí a zničil zemědělství, školy i zdravotnictví. Kvůli přítomnosti ozbrojenců Boko Haram nemohou rolníci v postižených zemích zasadit úrodu ani se dostat k Čadskému jezeru, aby napojili svá zvířata. Rybáři nemají možnost v jezeře lovit ryby.

Prvními z dárců, kteří své příspěvky dnes oznámili, bylo Norsko, jež má v plánu dát v příštích třech letech 192 milionů dolarů (4,9 miliardy Kč), a Německo s částkou 127 milionů dolarů (3,2 miliardy Kč).

Podle OSN potřebuje naléhavě humanitární pomoc ve formě vody, potravin, vzdělání či ochrany asi 11 milionů lidí. Světový program pro výživu (WFP) uvedl, že do července je nezbytně nutné dodat rýži nebo čirok, případně hotovost na nákup zásob pro 2,8 milionu obyvatel regionu.

"Žijí na pokraji existence, mají sotva jedno jídlo denně," řekl tento týden Toby Lanzer, který působí jako koordinátor humanitární pomoci pro oblast Sahelu.

Témata:  hladomor OSN (Organizace spojených národů) Afrika Boko Haram

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy