Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké letectvo podniklo nálet na pozice IS na syrském území

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácké letectvo dnes ráno bombardovalo pozice organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. Pokyn k náletům dostala armáda kvůli několika teroristickým útokům v Bagdádu z minulého týdne, k nimž se přihlásili džihádisté.

"Musíme proti terorismu, který se snaží zabíjet naše syny a občany, bojovat kdekoliv, tak jsme dali příkazy letectvu útočit na pozice Islámského státu v Husajbě a Búkamálu na syrském území," uvedl irácký premiér Hajdar Abádí v prohlášení.

Velitel iráckého letectva podle agentury AP řekl, že útoky provedli piloti se stíhačkami F-16 dnes před úsvitem. I podle něj byla akce úspěšná, podrobnosti například o počtu zabitých radikálů z IS ale neuvedl.

Podle agentury AP jde o první letecké útoky Iráku na území Sýrie, které byly veřejně přiznány. Syrský list Al-Vatan dnes s odvoláním na vládní zdroje oznámil, že "irácké útoky na pozice teroristů na syrském území byly vedeny v naprosté koordinaci se Syrskou arabskou republikou".

Búkamál leží ve východní syrské provincii Dajr az-Zaur, kterou z větší části kontroluje IS. Město je vzdálené asi sedm kilometrů od irácké hranice. Husajbá je hraniční město v Iráku, ale obec stejného jména je i z druhé strany hranice v Sýrii. Irácká tajná služba získala informace o pozicích IS od svých zdrojů v Sýrii, uvedla agentura Reuters.

Témata:  Irák Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.