Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové průzkumy o Trumpovi: Co si vlastně lidé myslí

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Ve Spojených státech byly v posledních několika dnech hned dva průzkumy týkající se nového prezidenta Donalda Trumpa. Ani z jednoho z nich Trump nevychází právě pozitivně. Výsledky naznačují, že jsou obyvatelé USA z Trumpa velice v rozpacích.

Jak píše list The Washington Post, pro ty, kteří touží po pozornosti, je logické kandovat na amerického prezidenta. „Na rok nebo dva se stanete nejdiskutovanější postavou v nejmocnější zemi. A v případě, že budete úspěšný, pak se tato pozornost rozšíří o další čtyři roky. To už je minimálně šest let, kdy na vás bude celá země – ne-li svět – se zájmem pohlížet. Ale je tu nevýhoda – nemusí se jim líbit, co uvidí,“ komentuje výsledky analýzy popularity a důvěryhodnosti Donalda Trumpa deník.

List poukazuje na dva průzkumy veřejného mínění, které vyšly tento týden – první vydala univerzita v Quinnipiacu, další agentura McClatchy-Marist. Oba shodně ukazují, že Trumpa, který „nebyl nikdy na národní úrovní populární“, Američané považují za nečestného, nestabilního a špatného vůdce. „Co víc, lidé v USA jsou z něj v rozpacích,“ píše deník.

Výzkumníci se například ptali, jaké pocity prezident v lidech vyvolává, na výběr měli možnosti – hrdost, rozpaky a nevím/nejsem s jistý. V celkovém součtu se většina lidí (58%) pro možnost rozpaky. Odpovědi se přitom logicky značně lišily u demokratů a republikánů. Demokraté téměř jednotně tvrdí, že jsou rozpacích. Republikáni se naopak popisují jako pyšní. Na stranu možnosti rozpaky se přidala také většina nezávislých, tato možnost tak jasně zvítězila.

Většina Američanů (55%) podle průzkumu také vidí Trumpa jako nečestného. I zde byly odpovědi diametrálně odlišné – republikáni považují prezidenta za čestného, demokraté za nečestného. Nezávislí voliči se opět většinově přidali na stranu demokratů. Stejné procento oslovených (55%) také tvrdí, že Trump není dobrý vůdce. Většina Američanů (63%) vidí Trumpa jako nevyrovnaného.

58 procent Američanů pak Trumpa považuje za inteligentního, 60 procent se ale domnívá, že nový prezident nesdílí jejich hodnoty. „Trump si stál na svém – a i když nezmírnil agresivní rétoriku z jeho kampaně a začal plnit své sliby – trval na tom, že se snaží sjednotit Spojené státy. Američané si ale zatím nemyslí, že by byl úspěšný,“ komentuje výsledky deník.

V obou průzkumech byla lidem položena otázka, zda Trump svým jednáním USA spojuje nebo rozděluje. Výsledky jsou téměř totožné – podle 58 a 57 procent dotazovaných prezident národ rozděluje.

„Trump vyhrál tím, že dostal na svou stranu základní skupinu konzervativních republikánů, kteří mu od té doby neochvějně stojí po boku. Ale dělá jen málo, aby získal kohokoliv jiného. Vyhrál proti špatné demokratické kandidátce, která získala více hlasů. Pokud Trump chtěl, aby výsledkem bylo, že nastoupí do prezidentského úřadu a pak čtyři roky povede zbožňující národ, výzkumy ale naznačují, že dosud nepřišel na to, jak to udělat. Vzhledem k tomu, že jej Američané vidí jako rozdělující, horkokrevnou, nečestnou postavu, která nezastává jejich hodnoty, výzkumy také naznačují, že země je skeptická, jak jen může být,“ dodává The Washington Post.

Témata:  Donald Trump USA průzkumy lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.