reklama

Podobnou dohodu o vině a trestu předtím uzavřeli s černohorskou prokuraturou tři jiní Srbové a vrchní soud v Podgorici jim 16. února uložil pětiměsíční trest vězení.

Podle listu Pobjeda pětice "kajícníků" se v rámci dohody přiznala k zapojení do zločinecké organizace. Za to by měla za mřížemi strávit pět měsíců. Všech pět smělo po uzavření dohody opustit vazební věznici s podmínkou, že do ukončení soudního řízení neopustí území Černé Hory.

Černohorská policie loni 15. října, den před parlamentními volbami, zatkla dvě desítky osob podezřelých ze zapojení do spiknutí s cílem svrhnout prozápadní vládu, zabít jejího premiéra Mila Djukanoviče a dosadit k moci proruské vedení. Černohorské úřady z komplotu záhy obvinily srbské a ruské nacionalisty.

Představitelé proruské opozice ale tvrdí, že případ je jen Djukanovičovým komplotem, jehož cílem bylo zajistit výrazné volební vítězství vládnoucí Demokratické strany socialistů (DPS). Strana sice říjnové volby vyhrála, ale nezískala v parlamentu absolutní většinu a musela vytvořit koaliční vládu.

Moskva jakoukoli ruskou účast na plánovaném převratu v Černé Hoře důrazně popřela.