Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový život: Uprchlice z Mosulu mají v táboře k dispozici i kadeřnictví

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Irbíl (Irák) - Nůžky, kartáče a vosk nahřívaný v hrníčku. Je to skoro nic, ale Kurdka Šnúr Chezríová říká, že s tím dělá zázraky. Své dovednosti nabízí ženám v uprchlickém táboře východně od iráckého Mosulu.

Chezríová je z Íránu, kosmetický salon provozuje v iráckém kurdském městě Irbíl, ale dva dny v měsíci pobývá mezi uprchlíky, aby, jak říká, "zkrášlila ženy, které přišly o všechno a o sebedůvěru především".

V uprchlickém táboře Hasanšám je 3600 žen, které tam dorazily v minulých dnech, když prchly před boji v Mosulu. Zanechaly tam domácnost a s sebou si nepřinesly téměř nic. Boje o Mosul trvají od loňského října.

Nejprve váhaly svěřit se do rukou neznámé ženě a vzdálit se od manžela. Pak se ale asi desítka z nich nechala od Šnúr přesvědčit a vkročily do improvizovaného kadeřnictví této usměvavé Kurdky.

"Nabízím stříhání vlasů, úpravu obočí a obličeje, ale ony žádné speciální požadavky nemají. Chtějí jen, abych se jim věnovala," řekla agentuře AFP tato jednatřicetiletá kadeřnice.

Třicetiletá matka rodiny Mirfat sleduje pozorně Šnúřiny ruce, dívá se, jak roztírá vosk na stáhnutou tvář mladé dívky a pak ho jediným tahem odtrhává. "V Mosulu, než tam vtrhl Islámský stát, jsem pracovala v kosmetickém salonu a pohled na to ve mně vyvolává emoce," přiznává žena.

Čtyřiatřicetiletá Azhar přišla do tábora teprve před dvěma dny. Riskovala život, aby se dostala přes řeku Tigris a unikla ze západního Mosulu, který je stále v rukou bojovníků Islámského státu. "Obyvatelé tam už po týdny nemají nic. Ceny se rychle zvyšují, není už nic jiného než brambory, mouka a čočka," vypráví Azhar a třese se při tom vzteky. Úsměv se jí ale rychle vrací při pohledu do zrcadla. "Nevěřila bych, že by mě obyčejné stříhání vlasů mohlo tak potěšit," libuje si.

Není jediná, která má znovu úsměv na tváři. Kadeřnictví se rychle zaplnilo desítkami žen, které se smějí, sundávají si závoj a čekají, až jim Šnúr zastřihne vlasy.

"Tady v táboře pro ženy nic není. Jsou tady holiči, kteří se starají o muže, hry pro děti, ale pro nás nic," říká třiadvacetiletá matka dvou dětí Gháda. Safa, která sedí vedle ní, dodává: "Máme obličej spálený sluncem, potřebujeme krémy, hygienické zboží. Nemáme ani podprsenky."

Témata:  uprchlíci vlasy Irák

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.