reklama

Trump chce získat prostředky na prudké zvýšení výdajů na ozbrojené síly, napsal list s odvoláním na informované činitele Bílého domu.

Prezident dnes vyzve ministerstva a federální agentury, aby začaly pracovat na rozpočtu na příští fiskální rok, který v USA začne letos v říjnu. Krátce před úterním projevem před oběma komorami Kongresu bude prezident požadovat škrty ve výši desítek miliard dolarů v rozpočtu Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) a ministerstva zahraničí. Úspory zasáhnou i sociální programy, napsal newyorský list.

Úvodní práce na rozpočtu bývají většinou veřejností nepovšimnuty, tentokrát ale mají být hlasitým důkazem o rozhodnosti šéfa Bílého domu, který se v prvních týdnech vládnutí potýká s nemalými problémy. "Rozhodl se nejdřív vykonat skutek, a až pak přijde čas na diskuse," řekl listu manažer komunikace z Trumpovy volební kampaně Jason Miller. "Lidé nemusejí souhlasit se vším, co uděláte, ale budou respektovat, že postupujete podle volebního programu," dodal.