Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahajte kampaň, vymezte se proti Schulzovi, žádají Merkelovou její spolustraníci

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Uvnitř německé konzervativní unie CDU/CSU se stále častěji ozývají hlasy, aby kancléřka Angela Merkelová zahájila volební kampaň. Měla by se začít vymezovat vůči kandidátovi sociální demokracie na kancléře Martinu Schulzovi.

Od oznámení jeho kandidatury se SPD poprvé po více než deseti letech v průzkumech veřejného mínění dotáhla na sesterské strany CDU/CSU.

Bavorský ministr financí Markus Söder (CSU) má za to, že povzbuzení, které sociálním demokratům dala kandidatura bývalého šéfa Evropského parlamentu Schulze, nemusí být jen přechodnou záležitostí.

"Jsem přesvědčen, že nebude stačit jen říkat, co jsme v minulosti udělali dobře," poznamenal o víkendu Söder, kterého citoval list Süddeutsche Zeitung. Místo toho by podle něj Merkelová, která v čele Německa stojí už dvanáctý rok, měla najít cestu, jak motivovat stranickou základnu.

K okamžitému zahájení volební kampaně svou stranu vyzval ministr zdravotnictví Hermann Gröhe (CDU). "Musíme poukázat na jeho (Schulzův) levicový kurz a jeho slabiny, pokud jde o fakta," míní.

Jednou z cest, jak čelit Schulzovi, který by rád rozšířil sociální dávky pro určité skupiny obyvatel, je podle Södera snižování daní pro střední třídu. Někteří politici konzervativní unie přitom mluví o daňových úlevách až 30 miliard eur (přes 810 miliard Kč) ročně.

Témata:  Angela Merkelová Německo Martin Schulz Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy