Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké síly získaly klíčový most přes Tigris v Mosulu

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Irácká armáda vybojovala klíčový most přes řeku Tigris v Mosulu. Po opravě bude využit k dopravě posil k jednotkám bojujícím o západní Mosul.

Informovala o tom dnes armáda. Boje o Mosul trvají od října, v lednu armáda dobyla východní část města a nyní bojuje o západní. Proti ní stojí radikálové z Islámského státu (IS).

Tigris dělí Mosul od severu k jihu na zhruba poloviny. Ofenzíva proti IS v tomro druhém největším městě Iráku se dlouho připravovala a letecká koalice, která pomáhá irácké armádě, poničila všechny mosulské mosty, aby IS ztížila přesuny mezi západní východní částí.

Do čtvrtí na západě nyní armáda a policie postupují z jihu a minulý týden se jim podařilo obsadit letiště a vojenskou základnu.

Podle dnešní zprávy má vojsko pod kontrolou západní část nejjižnějšího mostu přes Mosul. Po opravě by právě tudy mělo vojsko dostávat posily a materiál z už osvobozeného území na východě.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.