Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké síly získaly klíčový most přes Tigris v Mosulu

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Irácká armáda vybojovala klíčový most přes řeku Tigris v Mosulu. Po opravě bude využit k dopravě posil k jednotkám bojujícím o západní Mosul.

Informovala o tom dnes armáda. Boje o Mosul trvají od října, v lednu armáda dobyla východní část města a nyní bojuje o západní. Proti ní stojí radikálové z Islámského státu (IS).

Tigris dělí Mosul od severu k jihu na zhruba poloviny. Ofenzíva proti IS v tomro druhém největším městě Iráku se dlouho připravovala a letecká koalice, která pomáhá irácké armádě, poničila všechny mosulské mosty, aby IS ztížila přesuny mezi západní východní částí.

Do čtvrtí na západě nyní armáda a policie postupují z jihu a minulý týden se jim podařilo obsadit letiště a vojenskou základnu.

Podle dnešní zprávy má vojsko pod kontrolou západní část nejjižnějšího mostu přes Mosul. Po opravě by právě tudy mělo vojsko dostávat posily a materiál z už osvobozeného území na východě.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy