Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desítky lidí přes noc rabovaly obchody v JAR, soustředily se na imigranty

Jihoafrická republika
Jihoafrická republika
Foto: Pixabay

Johannesburg - Asi 100 lidí v jihoafrickém Johannesburgu v noci na dnešek rabovalo obchody. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Rozbíjeli přitom výlohy a ničili zboží. Výtržnici se podle svědka soustředili především na obchody imigrantů.

Policie nejméně jednoho výtržníka zatkla. "Situaci stále vyšetřujeme a očekáváme, že bude zatčeno více osob," řekla policejní mluvčí Mathapelo Petersová. Dodala, že národnost majitelů obchodů nezná. Čeká se prý, až řada obchodníků škody nahlásí úřadům.

V posledních měsících se podobné incidenty v JAR opakovaly. Úřady se však podle agentury Reuters do minulého týdne zdráhaly označit útoky za projevy nenávisti vůči imigrantům.

Minulý týden musela jihoafrická policie v hlavním městě rozhánět stovky demonstrantů proti přistěhovalcům, z čehož někteří rabovali obchody patřící cizincům. Při zákroku použila slzný plyn a gumové projektily. Více než 150 lidí zatkla. Jihoafrické ministerstvo vnitra později uvedlo, že násilí bylo namířeno na cizince.

Témata:  Jihoafrická republika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy