Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znárodníme černouhelné doly, vyhrožují povstalci Kyjevu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: censor.net.ua

Kyjev - Povstalecké "lidové republiky" na východě Ukrajiny dnes Kyjevu pohrozily znárodněním všech donbaských černouhelných dolů.

Šéf doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko prohlásil, že přechod šachet do "právního pole" separatistů se uskuteční ke dni 1. března, pokud Kyjev nezastaví dopravní blokádu radikály obsazených území.

Centrem nového sporu mezi povstalci a ukrajinskou vládou jsou černouhelné doly na Donbasu, které zásobují uhlím ukrajinské tepelné elektrárny.

Na přelomu ledna a února se ale železniční přeprava uhlí z východu na západ země zastavila. Konflikt ohrožuje dodávky elektřiny pro některé ukrajinské podniky a pro zhruba desetinu obyvatelstva země.

Podle agentury Unian blokádu železničních tratí vyvolali veteráni protipovstalecké operace ukrajinské armády spolu s radikálními poslanci kyjevského parlamentu.

Premiér Volodymyr Hrojsman označil blokádu železničních tratí za zločin, postup ukrajinských nacionalistů kritizoval i prezident Petro Porošenko. 

Vláda neuznávané "Luhanské lidové republiky" dnes rozhodla, že "základní peněžní jednotkou se od 1. března stane (ruský) rubl", uvedl ruský list Kommersant s odvoláním na web separatistické vlády. Rozhodnutí dal do souvislosti s rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina uznávat doklady a dokumenty vydávané povstaleckými úřady, a to až "do politického vyřešení situace" v Donbasu. Porošenko označil Putinovo rozhodnutí za další důkaz ruské okupace Donbasu a ruského porušování mezinárodního práva.

Témata:  Ukrajinská krize Ukrajina Doněck Alexandr Zacharčenko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy