Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká mládež je znechucena politickým vývojem

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Mezi mladými Američany ve věku 13 až 17 let roste nespokojenost s tím, kam se jejich země ubírá. Vadí jim i rozpolcená společnost. Ukázal to průzkum, jehož výsledky zveřejnila agentura AP.

Tři čtvrtiny mladých Američanů už mají jasno o své politické orientaci - 29 procent bude volit demokraty, 23 procent republikány. Zhruba čtvrtina dá přednost jiné straně nebo nezávislým. Jen třetina schvaluje politiku prezidenta Donalda Trumpa, pro jeho soupeřku z voleb Hillary Clintonovou by ale hlasovalo jen o málo víc.

Osm z deseti Američanů soudí, že jejich vrstevníci jsou rozděleni v názorech na základní životní hodnoty. Šedesát procent amerických teenagerů je přesvědčeno, že země se ubírá špatným směrem.

Optimistickou budoucnost ale očekává 57 procent dotázaných. Loňský průzkum přitom podle AP ukázal, že 52 procent dospělých pohlíží do budoucna s nedůvěrou.

Téměř 40 procent mladých Američanů hovoří o politice s rodiči aspoň jednou týdně. S jejich názory většinou souhlasí.

Témata:  USA průzkumy Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy