reklama

Loni švédská Národní kriminální služba připustila, že existuje více než 50 oblastí, které jsou na „černé listině" míst, kde policie neměla nad děním úplnou kontrolu. Ve zprávě byly podrobně popsány útoky na policisty, sexuální útoky, obsahovala také informace o ozbrojených dětech i dalších násilných trestných činech.

Americký prezident Donald Trump na začátku tohoto měsíce tvrdil, že „velký počet" migrantů způsobil „problémy, které by [ve Švédsku] nikdy nepovažoval za možné". Právě zprávy o kriminalitě migrantů a slova Trumpa vyvolala pobouření mezi tamními politiky i některými akademiky – podle mnohých jsou podobné zprávy v médiích velmi zavádějící.

Jerzy Sarnecki, profesor kriminologie na Stockholmské univerzitě, patří k těm, kteří brojili proti prohlášení amerického prezidenta. Migranti nejsou na vině za nebývalé násilné trestné činy a incidenty ve Švédsku, vysvětluje profesor. Pro BBC Radio 4 také tvrdil, že počet „trestných činů není na vzestupu“.

„Kriminalita ve Švédsku se nezvyšuje, i když máme stále větší počet přistěhovalců," uvedl profesor. „Naše populace se nyní skládá ze 17 procent lidí narozených v zahraničí. Máte-li přidat i narozené děti, pak by to mohlo být kolem 25 procent,“ vypočítává. „Toto číslo roste již mnoho let, ale zároveň zůstává počet trestných činů ve Švédsku stejný.“

Dlouho sloužící švédský policista nedávno na Facebooku napsal kontroverzní příspěvek, podle kterého se přistěhovalci dopouští většiny závažných trestných činů v zemi. Policista Peter Springare z policie v Obrebro řekl, že lví podíl na trestných činech mají migranti.

„Jsem sakra tak unavený. Co tady píšu, není politicky korektní. Ale je mi to jedno. Naši důchodci jsou na kolenou, školy jsou v nepořádku, zdravotnictví je peklo, policie je úplně zničena. Každý ví proč, ale nikdo se to neodvažuje ani nechce říct,“ uvedl policista.

Bývalý zástupce vedoucího oddělení závažných trestných činů rovněž tvrdil, že úředníci nesměli zaznamenávat etnické pozadí podezřelých z násilných trestných činů. Na otázku, zda to takhle ve skutečnosti funguje, profesor Sarnecki odpověděl: „To není pravda. Můžete to samozřejmě napsat, pokud je to nutné.“