reklama

Muslimský duchovní varuje, že radikální islamisté mají s Austrálií vlastní plány – podle něj tam chtějí vytvořit stát ve státě. Tento nový útvar by podle něj měl být financován zahraničními fanatiky, ale i tamními daňovými poplatníky.

Tawhidi v rozhovoru, který má být odvysílán v pondělí večer, varuje, že snem radikálů je „vytvořit ve vaší zemi“ stát, který bude řízen podle pravidel radikálního islámu a který nebude respektovat australské zákony.

Imám, který je znám tím, že se otevřeně vyslovil proti extremismu a Islámskému státu, také poukazuje, že islám jako náboženství v současné době velmi trpí. „Bohužel v mém náboženství v současné době panuje absolutní zmatek,“ stěžuje si.

Spolu s ním by v pořadu měl vystoupit také vůdce tamní komunity Jamal Daoud, sunnitský muslim a aktivista za lidská práva. Daoud se vyslovil proti tomu, aby muslimské ženy nosily burky. Zákaz jejich nošení by podle něj zvýšil bezpečnost. „Určitě to pomůže k větší bezpečnosti státu a předcházení teroristickým útokům," řekl. „Podporujeme takový krok,“ řekl o možném zákazu zahalování žen na veřejnosti.