Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump předstoupí před Kongresem se svým projevem, Rusko jej bude pečlivě sledovat

Federální Kongres Spojených států amerických
Federální Kongres Spojených států amerických
Foto: house.gov

Moskva - Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes řekl, že Moskva bude analyzovat signály obsažené v dnešním projevu prezidenta USA Donalda Trumpa v americkém Kongresu.

Nový americký prezident se netají úmyslem investovat mimořádné částky do zbrojního rozpočtu, aby modernizoval strategický jaderný arzenál. S Ruskem chce Trump jednat o porušování odzbrojovacích dohod, jehož se podle něj Moskva dopouští.

Vztahy mezi USA a Ruskem jsou podle Rjabkova po éře Baracka Obamy na bodu mrazu, mimo jiné v důsledku protiamerických sankcí vyhlášených po ruské okupaci ukrajinského Krymu. Rusko prý o zrušení sankcí s Washingtonem nejednalo a nejedná, "vést politický dialog by ale bylo výhodnější bez nich," připustil Rjabkov.

Bariéry zavedené Obamou brání i společnému boji s teroristy v Sýrii, řekl Rjabkov. "Nová americká vláda, zdá se, situaci chápe. Hlavní problém očividně nespočívá v prezidentu Bašáru Asadovi, ale v mezinárodním terorismu, který se tam uhnízdil," řekl ruský diplomat.

Trump dnes večer místního času (ve středu v 3:00 SEČ) promluví na tradiční společné schůzi obou komor Kongresu, která zahajuje jarní zasedání Senátu a Sněmovny reprezentantů, první parlamentní schůzi po prezidentských volbách. Podle analýz amerických médií se prezident bude věnovat spíš vnitropolitickým tématům, nevyhne se ale ani klíčovým mezinárodním problémům včetně zbrojení a vztahů s Ruskem.

Témata:  Rusko Donald Trump USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy