reklama

Příběhy migrantů, kteří se plaví přes moře, jsou poměrně známé. Méně se však ví o konkrétních příbězích dětí. "Co opravdu šokovalo pracovníky UNICEF a mne, jsou hrůzy, které se dětem na této cestě přihodí," řekl náměstek generálního tajemníka UNICEF Justin Forsyth.

Kamis (9) s matkou opustila svůj domov v Nigérii. Při cestě přes poušť zemřel muž, který s nimi cestoval. Dcera s matkou poté přišly do detenčního zařízení v Libyi a ocitly se v příšerných podmínkách. "Bili nás denně," řekla Kamis pracovníkům UNICEF. "Nebyla tam ani voda, to místo bylo opravdu smutné. Nebylo tam nic," dodala.

"Téměř polovina žen a dětí, s kterými jsme dělali rozhovory, se v průběhu migrace stala obětí sexuálního zneužívání... Mnohdy několikrát a na několika místech," stojí ve zprávě. UNICEF uvádí, že sexuální násilí na hranicích a kontrolních přechodech není neobvyklé. Mnoho násilníků nosí uniformy, což podle Dětského fondu z části vysvětluje, proč násilí oběti úřadům nehlásí.

Zpráva UNICEF se soustřeďuje na 34 libyjských detenčních zařízení, z nichž tři se nacházejí hluboko v poušti. Většinu z nich provozuje vláda. V jiných případech migranty drží v neoficiálních zařízeních ozbrojenci.

Zařízení, které provozují milice, pracovníci UNICEF považují za nejvíce znepokojivé. "Většina násilí se děje tam, k těmto místům je ale velmi těžký přístup," řekl Forsyth.