Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemen čelí krizi, hrozí mu hladomor, OSN vyzvala válčící strany k zabezpečení přístavů

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - V Jemenu od roku 2014 probíhá občanská válka a zemi hrozí hladomor. OSN proto vyzvala účastníky konfliktu k zabezpečení přístavů, aby bylo možné dopravit potraviny, léky a pohonné hmoty.

Šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien také vyzval dárce, aby znásobili příspěvky pro Jemen. "Mezinárodní společenství musí znásobit finanční pomoc a bojující strany musí zaručit přístup humanitárním organizacím," řekl O'Brien, který se setkal se zástupci obou bojujících stran. Sdělil také, že je třeba, aby pro import pomoci byly zpřístupněny přístavy.

OSN nedávno oznámila, že dovoz pomoci ohrozily boje o přístav Hudajdá, který mají v rukách šíité. Byly tam zničeny přístavní jeřáby, takže nelze vyložit náklad z několika lodí. "Sedm milionů lidí neví, odkud bude pocházet jejich příští jídlo, čelíme tam velkému riziku hladomoru," řekl O'Brien.

Podle OSN trpí podvýživou 3,3 milionu obyvatel tohoto arabského státu a více než dva miliony z nich jsou děti. Mezi dětmi je 460.000 ve věku do pěti let, u nichž se projevuje velmi těžká forma podvýživy - hrozí jim smrt, trpí zápalem plic a průjmy. OSN požádala na pomoc Jemencům o 2,1 miliardy dolarů (54 miliard korun).

Témata:  Jemen OSN (Organizace spojených národů) hladomor

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy