reklama

Ve zprávě Human Rights Watch (HRW) se uvádí, že syrská armáda podnikla od loňského 17. listopadu do 13. prosince nejméně osm chemických útoků. Zahynulo při nich podle HRW devět lidí, včetně čtyř dětí, a na 200 osob utrpělo vážné zdravotní komplikace. Podle HRW vládní vrtulníky shazovaly barely s chlórem na čtvrti v Halabu.

Navrhovateli textu reyoluce jsou Francie, Británie a USA. Rezoluce navrhuje kvůli chemickým útokům zakázat dodávky vrtulníků syrské vládě a zařadit armádní velitele na sankční seznam.

"Myslím, že je to naprosto nevhodné. Podlomí to důvěru při vyjednávání. Rusko nepodpoří žádné nové sankce proti syrskému vedení," řekl Putin, který je v Kyrgyzstánu. "Je to kontraproduktivní. Bude zde negativní prostředí ne proto, že my to budeme vetovat, ale protože byla ta rezoluce vůbec navržena," řekl i náměstek ministra zahraničí Gennadij Gatilov, který je v Ženevě, kde se od čtvrtka konají syrské rozhovory.

Podle dnešních zpráv z bojiště se syrská armáda chystá znovu bojovat o historické město Palmýra, které podruhé obsadili radikálové z Islámského státu (IS). Syrské jednotky a jejich spojenci z libanonského Hizballáhu se přesouvají k okraji města, ráno na město zaútočila letadla.