Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko navrhuje zákaz stavění mešit

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Bratislava - Opoziční slovenské hnutí Jsme rodina-Boris Kollár má radikální plán. Chce zákonem prosadit zákaz výstavby mešit na Slovensku.

Svůj návrh zdůvodnilo tím, že mešity představují bezpečnostní riziko. Islámská nadace na Slovensku v reakci uvedla, že jde o další krok namířený proti muslimské komunitě, jež v zemi není příliš početná.

"Chceme pomoci lidem, aby nadále mohli vést bezpečný život. Musíme zabránit vzniku náborových center pro radikální islám. Takovými místy pro verbování budoucích atentátníků jsou právě mešity," řekl dnes novinářům poslanec za Jsme rodina Milan Krajniak.

Krajniak představil návrh měsíc poté, co vládní nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) ve sněmovně definitivně prosadila zpřísnění podmínek registrace církví. SNS tvrdila, že změnou zákona chtěla poukázat i na problém islamizace Evropy.

Muslimský subjekt mezi registrovanými církvemi na Slovensku není. Předseda SNS a šéf sněmovny Andrej Danko dříve také uvedl, že chce zahájit diskusi o zákazu nošení burek na Slovensku. Podle odhadů na pětimilionovém Slovensku žije několik tisíc muslimů.

Témata:  Slovensko muslimové Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy