Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a Čína odmítly sankce RB OSN proti Sýrii

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

New York - Rusko a Čína v Radě bezpečnosti OSN dnes vetovaly sankce vůči syrskému režimu kvůli údajnému použití chemických zbraní v bojích v Sýrii.

Podle Ruska by taková rezoluce poškodila mírové rozhovory, které se za zprostředkování OSN vedou v Ženevě, informovala agentura Reuters.

Z 15 členů Rady bezpečnosti OSN pro rezoluci hlasovalo devět států, proti byla kromě Ruska a Číny také Bolívie. Etiopie, Egypt a Kazachstán se hlasování zdržely. Aby rezoluce prošla, nesměl by ji vetovat žádný z pěti stálých členů RB OSN (Británie, Čína, Francie, Rusko a USA).

Rezoluce navrhovala sankce vůči 11 syrským představitelům, zejména armádním, a proti deseti organizacím. Zakázat měla také dodávky vrtulníků syrské vládě.

Poslední obvinění syrského režimu kvůli použití chemických zbraní vznesla tento měsíc organizace Human Rights Watch (HRW).

Témata:  Rusko Čína OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy