Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečekaná chvála pro Trumpa? V Kongresu se prezentoval jako hlava státu, píší média

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Agentura AP už analyzuje první projev amerického prezidenta Donalda Trumpa před oběma komorami Kongresu. Poprvé se představil jako skutečná hlava státu, otázkou ale je, zda mu tato role nevydrží jen do prvního vzkazu na twitteru. Se svými komentáři přišla i další média, například CNN či list The New York Times.

"Prezident proslulý svou nevázaností byl vstřícnější a věcnější, stal se bezmála diplomatem," napsala AP. Podle průzkumu televize CNN sedm z deseti Američanů po Trumpově projevu vidí směřování země optimističtěji.

Jakkoli ale prezidentova řeč prezentovala jeho nacionalistickou politiku v umírněnější podobě, je nepravděpodobné, že překoná hluboký rozkol ve společnosti vyvolaný prvními týdny Trumpova působení v Bílém domě, soudí americká agentura. Trump navíc brzy vyčerpá možnosti exekutivních příkazů a bude se muset opřít o Kongres, aby změnil robustní předvolební sliby ve skutečnost.

Podle CNN byl Trumpův projev zajímavý tím, jak připomínal obdobná vystoupení dřívějších amerických prezidentů. "Oponenti a kritici ale zaznamenali, že Trump v zásadě neustoupil od svých nejkontroverznějších plánů," upozornila televizní stanice.

"Trump zmírnil tón při nástinu svých plánů," nadepsal svůj článek o prezidentově parlamentním projevu list The New York Times. "Slyšeli jsme stejnou dávku vznešených slibů, které charakterizovaly jeho kampaň. Nevysvětlil ale, jak bude sliby realizovat, nemluvě o finančních nákladech. Občas to skutečně vypadalo, že se stále ještě uchází o úřad, místo aby už svou funkci vykonával," uvedl newyorský list v kritickém úvodníku.

I deník The Washington Post si v analýze všímá rozdílu mezi lednovým inauguračním a úterním parlamentním projevem Trumpa. "Trumpova řeč měla být restartem jeho působení v Bílém domě po úvodu plném kontroverzí, chyb a zmatků. Tónem svého projevu skutečně nabídl alternativu tvrdému inauguračnímu projevu. Mnohé z jeho projevu ale bylo známo už dřív, projev se jen nepatrně posunul dál ve srovnání s tím, co tu už bylo. Teď přichází méně okázala práce: vládnutí a hledání vyváženosti mezi dobou inaugurace a úterním večerem," napsal deník.

Trumpově kongresovému vystoupení se dnes věnuje i ultrapravicový zpravodajský server Breitbart News, jehož bývalým šéfem je hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon, údajně jeden z tvůrců prezidentova parlamentního projevu. Řeč hlavy státu symbolizovala "obnova amerického ducha" konstatuje server.

Témata:  Donald Trump USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress) média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy