Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naši důchodci jsou v ohrožení. Musíme jednat o odchodu z eurozóny, volá Nizozemí

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Amsterodam – Nizozemský parlament zřejmě bude řešit otázku, zda je možné, aby se země zbavila jednotné evropské měny. Tamní politici si nechali zpracovat zprávu o budoucnosti eura, jednání o této otázce by mělo přijít zřejmě ještě v březnu.

Otázku vznesli poslanci lidové strany, která je hlavní opoziční partají v zemi. Poslanci jednomyslně odhlasovali vypracování materiálu, který má posoudit, zda by si Nizozemí mělo ponechat euro. Očekává se, že se o této otázce bude příští měsíc bouřlivě diskutovat.

Právní poradci vlády tak dostali za úkol podívat se na to, „jako jsou politické a institucionální možnosti pro euro" a „jaké jsou jeho výhody a nevýhody“.

Možnost odchodu z eurozóny byla vznesena uprostřed rostoucí vlny euroskepticismu na kontinentu, připomíná britský list Independent. Populistické strany doufají, že toto téma využijí v národních volbách, které se v zemi uskuteční už 15. března.

Šetření posoudí, zda by bylo možné, aby Nizozemí odstoupilo od jednotné měny, a pokud ano, tak jak, uvedl zákonodárce křesťanských demokratů Pieter Omtzigt. Dodal, že jde o reakci na obavy, které vyvolávají velmi nízké úrokové sazby Evropské centrální banky, které by mohly ublížit především zranitelným Nizozemcům, zejména důchodcům. Nizozemský list De Standaard Dagelijkse naznačuje, že se Omtzigt tímto krokem možná pokouší obejít euroskeptika a kritika islámu Geerta Wilderse a nalákat zpět příznivce, kteří přešli k Wildersově Straně pro svobodu. Očekává se, že tato strana získá velký počet hlasů a že volby zřejmě také vyhraje, je ale nepravděpodobné, že se jí podaří sestavit vládu.

Většina nizozemských voličů přesto podle listu Independent upřednostňuje udržení eura. Právě tato otázka tak může výsledek voleb výrazně ovlivnit.

Témata:  Nizozemí eurozóna Geert Wilders EU EUR (euro)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.