Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sociální nepokoje v EU? Problémy se mohou dotknout i Česka, varuje Budapešť

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel/Budapešť – Zevnitř Evropské unie se ozývají hlasy, které navrhují, aby se skupina stala „dvourychlostní“. V podstatě by tak došlo k oddělení fungování eurozóny od zbytku EU. Některým zemím se to ale nelíbí.

Maďarský ministr hospodářství Mihály Varga varuje, že brexit může urychlit vytvoření dvourychlostní Evropské unie, což ohrožuje rozvoj východních členů EU, kteří nepatří do eurozóny, a potenciálně tak může dojít k zažehnutí sociálníchhh nepokojů.

Zóna jednotné měny se může ukázat jako dělicí čára mezi základními evropskými státy a zbytkem, uvedl Varga v pondělí v rozhovoru pro Bloomberg. Nicméně zopakoval, že Maďarsko zatím nemá zájem přijímat euro. Odchod Velké Británii z Evropské unie, který téměř nevyhnutelně povede k uvalení obchodních tarifů na Británii, sníží ekonomický růst Maďarska až o 0,4 procenta procentního bodu v průběhu tří let, řekl.

„Je tu reálná hrozba, že po brexitu někteří velmi silní hráči, kteří upřednostňují dvourychlostní Evropu, budou říkat, že ti, kdo jsou v eurozóně jsou v jedné skupině, a ti, kteří jsou mimo eurozónu, jsou prostě mimo," řekl Varga. „Hrozí, že se rozdíl mezi rozvinutými a méně rozvinutými členskými státy EU nebude výrazně zmenšovat," uvedl s tím, že tato situace může přinést „potenciál pro vznik sociálních nepokojů“.

„Vzhledem ke krizi eura maďarský premiér Viktor Orban zmiňoval rozdíl v bohatství západních zemích většinou patřících do eurozóny jako důvod pro odkládání přijetí eura v Maďarsku do nekonečna. Pobaltské státy Estonsko, Lotyšsko a Litva, stejně jako Slovensko a Slovinsko - bývalé komunistické východoevropské země, které vstoupily do EU spolu s Maďarskem - od té doby přijaly euro. Polsko a Česká republika patří mezi ty, kteří zůstali mimo a drží si svou nezávislou měnovou politiku,“ připomíná Bloomberg.

Například podle německé kancléřky Angely Merkelové je Evropa dvou rychlostí již dnes realitou. Některé země mají euro a jiné ne, některé jsou členy schengenského prostoru a jiné ne, připomněla. Všechny druhy spolupráce uvnitř EU ale podle ní musí být otevřené všem členským zemím. 

Témata:  Maďarsko EU eurozóna

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy