Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici i média se musí postavit populismu i autoritářství, žádá končící německý prezident

Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německý prezident Joachim Gauck, kterého ve funkci zakrátko nahradí exministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, v úterý hovořil se zahraničními novináři. Politici i média by se podle něj měli postavit populistickým a autoritářským tendencím. Kritizoval Turecko za omezování svobody slova.

"Všude v Evropě a jinde možná ještě více zažíváme to, že osvícenecká politika prochází těžkou fází. Samozřejmost, s jako jsme pojímali demokracii a pokrok před 20 nebo 25 lety jako budoucí model jednoho světa, se vytratila," vyjádřil své přesvědčení Gauck.

"Na řadě míst světa je více či méně autoritářství, více či méně otázek, jestli je liberální demokracie schopná rychle řešit stávající problémy," uvedl dále. Ruku v ruce s tím se podle něj objevují otázky, jestli by nebylo lepší, aby se k některým záležitostem přistupovalo s větší mírou autoritářství.

"Já takové myšlení odmítám. Zůstávám samozřejmě zastáncem otevřené liberální společnosti," dal jasnou odpověď bývalý evangelický pastor. Jak politici, tak novináři mají podle něj povinnost s lidmi o demokracii hovořit tak, aby bylo jasné, proč jí chtějí zůstat věrni.

Zvláště Německu toho podle něj liberální demokracie přinesla mnoho. Tak jak se v souvislosti s vývojem v západní části Německa po druhé světové válce mluví o ekonomickém zázraku, mělo by se mluvit i o zázraku demokratickém. "U člověka jako jsem já, který se narodil do války a 50 let strávil v diktaturách, je tenhle demokratický zázrak skutečně pozoruhodnější a důležitější než zázrak hospodářský," prohlásil Gauck.

"Zjistili jsme, že v Turecku, s nímž jsme přátelsky spojeni, existují poměry, které jsme si nikdo nepřáli," uvedl Gauck s ohledem na více než stovku novinářů, kteří jsou nyní ve vězení nebo ve vazbě. Konkrétně zmínil německo-tureckého dopisovatele deníku Die Welt Denize Yücela, kterého soud do vyšetřovací vazby poslal v pondělí.

"V Německu nejsme schopni pochopit, proč je tento útok na svobodu slova nutný. Chybí nám pro to pochopení," poznamenal také Gauck. "Můžu říct jen jedno, to, co se teď děje v Turecku, vzbuzuje výrazné pochybnosti o tom, jestli Turecko vnímá cestu k právnímu státu a život v právním státu skutečně vážně," poznamenal také.

Témata:  Joachim Gauck Německo Turecko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy