Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady plánují deportovat migranty, aktivisté tomu chtějí všemi silami bránit přímo na letišti

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň – Vedle Německa přistoupilo k deportacím afghánských migrantů také Dánsko. Skupina asi 50 prouprchlických aktivistů se rozhodla zablokovat vstup na dánské letiště Roskilde, aby tak zabránila vyhoštění deseti odmítnutých afghánských žadatelů o azyl. Informuje o tom server The Local.

Skupina, která si říká „Uprchlíci, vítejte v Dánsku“, tvrdí, že je jejím cílem pomocí metody pasívní rezistence, kterou se proslavil Mahátma Gándhí, zabránit uprchlíkům ve vstupu do letadla, které pronajala dánská vláda. Stroj má odmítnuté žadatele dopravit do Kábulu.

„Budeme dělat vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že se nebudou moci dostat do letiště. Jsme odhodláni zde sedět a pasivně vzdorovat," uvedl Søren Warburg, mluvčí skupiny, pro list Politiken. „Neustoupíme stranou, ani když nám to bude nařízeno.“

Protesters block Roskilde Airport to stop Afghan deportation https://t.co/wHJUiwmCgS pic.twitter.com/Q23oGhPPf1

— The Local Denmark (@TheLocalDenmark) 28. února 2017

Dodal, že věří, že deportace jsou „morálně neobhajitelné", protože deset neúspěšných žadatelů o azyl doma v Afghánistánu riskuje své zdraví a dokonce i život. Warburg také řekl, že doufá, že protest alespoň oddálí jejich návrat a že také zvýší povědomí o dánském programu navracení neúspěšných žadatelů o azyl. 

Zcela opačně to pak vidí antiimigrační Dánská lidová strana, která vyzvala policii, aby se s demonstranty tvrdě vypořádala a aby je z letiště odstranila – a to i za použití síly. „Proti výtržníkům musí být podniknuty tvrdé kroky. Jednají přímo proti dánským zájmům, a proto Dánská lidová strana očekává, že budou násilně odstraněni,“ komentoval akci Martin Henriksen, mluvčí strany pro imigraci.

Skupina podporující uprchlíky tvrdí, že jeden z mužů, který čelí deportaci, má vážné problémy se srdcem, které nemohou být v Afghánistánu léčeny. Warburg řekl, že skupina byla informována o plánovaném vyhoštění samotnými uprchlíky, kteří jsou v současnosti drženi ve vězení Ellebæk, kde čekají na deportaci. 

„Přestože úřady neoznámily nic oficiálně, jsme docela jisti, že se to stane," řekl Warburg. „Policie má za úkol poslat pryč cizince, kteří nechtějí odejít dobrovolně, když imigrační úřady řešily jejich případ a dospěly k závěru, že nemají nárok na právní pobyt v Dánsku,“ píše se v prohlášení Dánské lidové strany.

Témata:  Dánsko uprchlíci Afghanistán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.