Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelský voják odsouzený za vraždu Palestince se odvolal proti trestu

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelský voják Elor Azaria, který si má odpykat 18 měsíců vězení za vraždu bezbranného palestinského útočníka, dnes podal odvolání.

Azaria byl usvědčen z vraždy, za niž mu hrozil 20letý trest. Tři jeho obhájci dnes rezignovali, když se o odvolání dověděli. Vydali prohlášení, v němž uvedli, že Azaria dostal "fantastický a mírný" trest a neměl ho odvoláním ohrozit.

Azaria střelil v březnu 2016 do Palestince, který předtím napadl izraelské vojáky nožem, ale ve chvíli střelby už ležel odzbrojený na zemi. Incident byl zachycen na videu.

Azaria se obhajoval tvrzením, že byl přesvědčen, že Palestinec je stále nebezpečný. Žalobce pro něj žádal trest v rozmezí tří až pěti let. Tříčlenný vojenský soud vynesl přesto lehčí trest a odůvodnil to tím, že to byla první Azariova bojová zkušenost.

Podle jednoho průzkumu je polovina izraelských Židů toho názoru, že Palestinec měl být zabit na místě.

Témata:  Izrael Izraelská armáda Palestina

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.