Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká armáda by se mohla zapojit v rámci NATO v Litvě i Estonsku, myslí si Stropnický

Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vilnius - Ministr obrany Martin Stropnický dnes navštívil české jednotky, která v Litvě cvičí v rámci aktivity zemí visegrádské čtyřky. Pří té příležitosti řekl, že by se česká armáda v roce 2018 mohla zapojit do mnohonárodních praporů NATO v Litvě i v Estonsku.

Jednání s Německem, které by mělo mít bojovou skupinu v Litvě na starosti, již podle Stropnického téměř skončila. "Čeští vojáci by se ale mohli zapojit i do dalšího bojového uskupení, které by v Estonsku měla vést Kanada," poznamenal. Řekl, že toto jednání se stále koná. Do vytvoření aliančních praporů bude zapojeno více zemí Severoatlantické aliance.

Na posílení východního křídla NATO se aliance shodla loni kvůli obavám, které mají východní členové z postoje Ruska. Do Pobaltí a Polska se proto rozhodla vyslat mnohonárodní prapory pod vedením čtyř zemí. Česká armáda se zatím do nich z kapacitních důvodů nezapojila.

Stropnický už na začátku února oznámil, že by Česká republika mohla vyslat svou jednotku do německé či kanadské pohotovostní skupiny, které se označují jako battlegroups. Dnes doplnil, že by se mohla účastnit obou.

Nynější cvičení, které bylo nazváno Training Bridge 2017, pro českou jednotku skončí 20. března. Armáda vyslala do Litvy 112 vojáků, většina z nich je z lehkého motorizovaného praporu z Bučovic.

Vojáci nacvičovali třeba taktiku, zdravotní přípravu, topografii nebo střelbu. Vystříleli zatím asi 24.000 kusů ostré munice a 21.000 kusů cvičných nábojů. Cílem cvičení je sladit činnost družstev a čet a nacvičit spolupráci s litevskými vojáky.

Litva nedávno zavedla devítiměsíční základní vojenskou službu, čeští vojáci tak většinou cvičili s branci. Spolupráci si pochvalují, ať už se týká přístupu Litevců nebo jejich vybavení. První týdny strávili ve výcvikovém prostoru Kairiai v náročných klimatických podmínkách, kdy pocitové teploty dosahovaly i minus 15 stupňů Celsia.

Témata:  Armáda České Republiky Martin Stropnický NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.