Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf CSU Seehofer odmítl koaliční vládu se Zelenými. Představují riziko, tvrdí

Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Horst Seehofer a Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Berlín - Parlamentní volby se budou v Německu konat sice až na podzim, už nyní se ale mluví o možné koalici. Bavorský premiér Horst Seehofer dnes prohlásil, že pro něj v současné době Zelení nepřipadají v úvahu jako koaliční partner pro CSU.

Seehofer v dnešním projevu v Pasově před několika tisíci příznivců kritizoval vyjádření představitelů Zelených k bezpečnostní politice. Zmínil například výhrady předsedkyně Zelených Simone Peterové vůči postupu policie v Kolíně nad Rýnem během silvestrovských oslav před dvěma měsíci. Policie přitom podle Seehofera postupovala naprosto správně, když se snažila zabránit opakování masových útoků na ženy z přelomu let 2015 a 2016.

"Zelení jsou skutečným bezpečnostním rizikem pro naši zemi, a dokud budou takto uvažovat, jako koaliční partner nepřipadají pro CSU v úvahu," prohlásil bavorský premiér a také zopakoval, že jeho strana trvá na zavedení horní hranice pro přijímání uprchlíků.

Kancléřce a předsedkyni sesterské Křesťanskodemokratické (CDU) Angele Merkelové tím dost možná zkomplikoval vyjednávání po zářijových parlamentních volbách.

Dnešní nejnovější průzkum veřejného mínění dává CDU/CSU šanci na zisk 33 procent hlasů, sociálním demokratům na 31 procent. Do Spolkového sněmu by se dostali ještě Alternativa pro Německo (devět procent), Zelení (osm procent), Levice a svobodní demokraté (obě sedm procent).

Pro CDU/CSU, které jasně odmítají vládní spolupráci s Levicí a AfD, za takovéto konstelace přicházejí v úvahu v podstatě jen dvě možné koalice. Buď opakování velké koalice se sociální demokracií, kterou si ale ani jedna ze stran nepřeje, nebo koalice CDU/CSU, svobodných demokratů a Zelených, která by měla těsnou většinu.

Témata:  Horst Seehofer volby v Německu Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy