Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová je v bojovné náladě: V projevu se vymezila vůči svému soupeři Schulzovi

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Německá kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová se dnes důrazně vymezila sociální demokracii a jejímu kandidátovi na kancléře Martinu Schulzovi, který jí podle průzkumů veřejného mínění může být vážným soupeřem v zářijových volbách. 

Merkelová byla spolu s konzervativní unií CDU/CSU donedávna považovaná za jasnou favoritku zářijových parlamentních voleb. Po oznámení kandidatury Schulze na kancléře se ale na dvojici sesterských stran v průzkumech dotáhla sociální demokracie (SPD).

V poměrně bojovém projevu předneseném v Meklenbursku-Předním Pomořansku dala jasně najevo chuť a připravenost utkat se znovu o post v čele vlády. Některá německá média přitom její dosavadní letošní vystoupení hodnotila jako unavená a nevýrazná. V dnešním projevu ve městě Demmin na severovýchodě Německa byla kancléřka o poznání razantnější.

„My, přátelé a členové Křesťanskodemokratické unie jsme společně s CSU v posledních letech ukázali, že jsme připraveni nést zodpovědnost, že jsme připraveni utvářet budoucnost naší země," uvedla Merkelová. „Chceme - a je to pro nás samozřejmé - sloužit naší zemi. A proto budeme bojovat, bojovat, abychom dali letos jasně najevo naše představy a jasně řekli, co je pro nás důležité," prohlásila také dvaašedesátiletá politička.

Kancléřka se dnes vůči SPD vymezila především ve dvojím ohledu. Zaprvé sociální demokracii označila za jednu ze stran, které hledí hlavně na to, jak peníze ze státního rozpočtu vydávat, méně už na to, jak jimi rozpočet naplnit. Naproti tomu CDU/CSU podle Merkelové záleží na tom, aby Německo schodky rozpočtu nezatěžovalo další generace.

Za druhý zásadní rozdíl Merkelová označila orientaci stran. Sociální demokracie je podle ní zaměřena do minulosti. Merkelová tak narážela na to, že Schulz chce zmírnit program zvaný Agenda 2010, který omezil některé sociální dávky, ale pomohl také výrazně oživit německé hospodářství a pracovní trh. Agendu 2010 přijala koaliční vláda sociální demokracie a Zelených v letech 2003 až 2005.

„Jsou chyceni stále více v minulosti," poznamenala šéfka CDU na adresu sociálních demokratů. "Křesťanští demokraté se starají o budoucnost země, to je náš úkol, ostatní ať se zabývají minulostí," řekla také za hlasitého potlesku.

Témata:  Angela Merkelová Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy