Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mírová jednání o Ukrajině by se měla rozšířit, myslí si Polsko i Británie

Jednání o Ukrajině v Minsku
Jednání o Ukrajině v Minsku
Foto: RIA Novosti

Kyjev – Na Ukrajině dnes jednali šéfové britské a polské diplomacie. Diplomaté dnes Kyjevu navrhli rozšířit formát rozhovorů o urovnání konfliktu na východě Ukrajiny. 

Konflikt se dosud hlavy států a vlád a diplomaté snažili vyřešit v takzvaném „normandském formátu", tedy při jednáních za účasti Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa, jejichž výsledkem jsou mírové dohody z Minsku. Ty se však dosud nedaří plnit.

Polský ministr Witold Waszczykowski připomněl, že se podařilo zastavit eskalaci konfliktu, ale že problém nebyl vyřešen, protože nebyl nastolen mír mezi Ruskem a Ukrajinou. Argumentoval, že i první a druhou světovou válku či balkánské války se podařilo ukončit až v širším formátu, než se nyní děje v ukrajinském případu.

Podle polských médií se Varšava, kde je u moci konzervativní a nacionalistický kabinet, cítí být "opomíjena" při řešení ukrajinského konfliktu, o něž aktivně usilovala za předchozí, liberální polské vlády.

„Na novém formátu jsme se ještě nedomluvili, ale doufáme v možnost otevřít diskusi o novém formátu řešení. Ale definitivní rozhodnutí je v rukou ukrajinské vlády," dodal Waszczykowsi, který navštívil Kyjev spolu s šéfem britské diplomacie Borisem Johnsonem.

Johnson uvedl, že věc vidí stejně jako Polsko, neznamená to prý ale, že by chtěl zpochybňovat úsilí „francouzských a německých přátel". „Přijeli jsme do Kyjeva, protože pokládáme Ukrajinu za klíčové místo (...) Ruská agrese proti Ukrajině nemůže být akceptovaná, nikdy se nesmíříme s (ruskou) anexí Krymu. Tlak na Rusko musí vzrůstat, a ne naopak," zdůraznil šéf britské diplomacie podle stanice TVN 24.

Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin podle agentury Interfax-Ukrajina poznamenal, že „když se setkají tři přátelé, ještě to neznamená formální začátek nového formátu, ale určitě to znamená začátek nového společného úsilí". Normandský formát podle něj sehrál klíčovou roli při odstrašení Ruska před rizikem dalekosáhlé eskalace, a Kyjev je otevřen novým nápadům a nástrojům.

Témata:  Ukrajinská krize Ukrajina Polsko

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy