Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové jsou nejvíc pyšní na vítězství v roce 1945, se současností ale tak spokojení nejsou

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Průzkum sociologické společnosti Levada ukázal, že 83 procent Rusů i dnes považuje za hlavní důvod k národní hrdosti porážku nacistického Německa sovětskou armádou v květnu 1945. Se současným stavem věcí ale spokojeni nejsou, vadí jim bída.

Na ruskou anexi Krymu jsou pyšná 43 procenta dotázaných. Na třetím místě následují úspěchy ruské kosmonautiky s 41 procenty.

V seznamu zdrojů ruské hrdosti se rovněž umístila "sláva ruských zbraní" s 26 procenty, prostota, trpělivost a houževnatost Rusů (23 procent), ale i "sovětská beztřídní společnost" s devíti procenty.

Víc než polovina dotázaných se přihlásila k názoru, že "Rusové jsou velký národ, ale žijí ve věčné bídě a nepořádcích". Každý třetí Rus pociťuje lítost z rozpadu Sovětského svazu a každý čtvrtý z "pokleslých mravů, povýšenosti a neúcty mezi lidmi". Pětina je nespokojena s chronickým zaostáváním Ruska za západním světem.

Témata:  Rusko průzkumy II. světová válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy