reklama

„Má drahá rodino, prosím, odpusť mi," stojí v ručně psaném dopise objeveném ve východním Mosulu v areálu, který ještě před několika dny sloužil jako výcvikové centrum. „Nebuďte smutní a neoblékejte se do černého. Chtěli jste, abych se oženil. S pomocí boží si v ráji vezmu 72 panen.“

Právě sebevražední atentátníci jsou jednou z hlavních zbraní Islámského státu proti iráckým jednotkám. Na smrt se dobrovolně vydávají především mladí chlapci, který islamisté doslova „vymývají mozky“. Jak ukazují jejich dopisy na rozloučenou, mladíci se těší na posmrtný život mučedníků, píše Reuters.

Autorem tohoto dopisu byl školák Alaa Abd al-Akeedi, který svá poslední slova adresoval svým blízkým. Svůj život ukončil při sebevražedném útoku na irácké bezpečnostní síly v roce 2016. Dopis byl napsán na formuláři Islámského státu s nápisem „vojenské oddělení, brigáda mučedníků" a na obálce je napsána adresa jeho rodičů v západním Mosulu. Zůstal zapomenut spolu se stovkami dalších dokumentů islamistů po ofenzivě iráckých vojsk ve východní části města. Vojáci ve výcvikovém centru objevili i seznam s osobními detaily asi padesáti „mučedníků".

Akeedimu bylo 15 nebo 16, když se přihlásil, aby se stal jedním z desítek mladých rekrutů, kteří prošli vzdělávacím zařízení v uplynulých dvou a půl letech. Stejně jako desítky dalších chlapců v jeho věku absolvoval výcvik ve středisku pro sebevražedné atentátníky. Jeho část měla sídlo ve vilách zabavených civilistům, které islamisté propojili sítí průchodů. V oknech byla pověšena prostěradla, na stěnách visely plakáty s náboženskou a válečnou tématikou. V horních patrech novináři agentury Reuters objevili ubytovací prostory pro sto lidí. „Bratři v džihádu, dodržujte klid a čistotu," hlásal nápis na zdi.

Nalezené dokumenty, které byly zveřejněny, nabízí vhled do myšlení mladých nováčků, kteří jsou připraveni zemřít pro ultra-ortodoxní ideologii IS. Reuters také provedl rozhovory s příbuznými tří bojovníků, včetně Akeediho, aby mohl určit, odkud pocházejí a proč si vybrali džihád. IS přilákal tisíce mladých rekrutů z Mosulu, stovky z nich nakonec spáchaly sebevražedné útoky.

Akeedi poté, co se dal na cestu džihádu, svou rodinu navštěvoval jen zřídka. Při jeho poslední cestě domů řekl otci, že se chystá provést sebevražedný útok v Baiji, ropné rafinérii jižně od Mosulu, kde radikálové bojovali s iráckou armádou. „Jdu vstříc mučednictví,“ řekl údajně svému otci. Tvrdí to jeho příbuzný, který si nepřál být jmenován, protože se bál odvety ze strany Islámského státu nebo iráckých sil. O několik měsíců později militanti rodině oznámili, že se mu to podařilo.

Podobnou cestou prošel i Atheras Alí. Dokumenty Islámského státu obsahují také jeho fotografii. Ta ukazuje nesmělého chlapce s hustým obočím a velkýma hnědýma očima. Jeho otec Abú Amír na něj vzpomíná jako na vynikajícího studenta, který nemohl odtrhnout oči od vysílání stanice National Geographic. Miloval plavání a rybaření. Po škole pomáhal strýci na farmě. Chlapec prý nikdy neměl náturu bojovníka. O to větší šok rodině způsobil, když na začátku roku 2015 spolu se sedmi spolužáky utekl k Islámskému státu. Amír se snažil syna zachránit a vydal se na základnu islamistů. Ti ho však odmítli a vyhrožovali mu vězením. Syna už nikdy neviděl. Po pár měsících se před domem Amira zastavil omlácený pick-up. Islamisté přivezli dokumenty o úmrtí syna.

Později si Amír přišel vyzvednout tělo do márnice. Z rukou a hrudi mu stále trčely šrapnely. Islamisté otci oznámili, že Alí zemřel při ostřelování města Bašika severovýchodně od Mosulu. Byl to prý hrdina. Alího rodina má však jiný názor, myslí si, že džihádisté vymyli mladíkovi mozek. „Nedokážu pochopit, jak ho mohli přesvědčit. Jsem jen vděčný za to, že jsme ho mohli pohřbít," říká Amír.

Omar se dal k islamistům ve stejném věku, stalo se tak v srpnu 2014. Také jeho registrační karta uvádí, že se stal úspěšným sebevražedným atentátníkem. Jeho příbuzní tvrdí, že Islámský stát využil jeho křehkou povahu. Měl nadváhu a po smrti otce ztratil smysl života. „Jeho duše byla křehká a oni toho využili. Slíbili mu panny a přednášeli mu o tom, jak být správný muslim. Kdyby mu místo toho někdo nabídl drogy a alkohol, pravděpodobně by skončil u nich," uvedla rodina.

Islámský stát využívá sebevražedné atentátníky na bojištích v Sýrii a Iráku, ale cílí také na západní země. Zatím poslední velký útok se odehrál 24. února u severosyrského města al-Báb. Zahynulo při něm šedesát lidí a dalších asi sto utrpělo zranění. Na sebevražedné atentátníky naráží i irácká armáda při pokračující ofenzivě u Mosulu.