reklama

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric nedávno řekl, že uprchlíci z Kajo-Keji v Jižním Súdánu mluvili o vraždách, sexuálním násilí a strachu ze zatčení, což zároveň udávali jako hlavní důvody útěku.

Oblast Kajo-Keji byla relativně klidná až do loňského léta, kdy vypuklo v jihosúdánské metropoli Juba násilí. Občanská válka, která v oblasti trvá od roku 2013, se ale v červenci přesunula i tam. Na místě vznikly ozbrojené milice, které podporují opozičního lídra Rieka Machara, jež je nyní v exilu v Jihoafrické republice. Nepokoje zasáhly i civilisty.

Ti, s nimiž AP hovořila, ze strachu o svou bezpečnost nechtěli zveřejnit své jméno. Jeden muž v obnošených džínech například řekl, že si pro něj přišli jihosúdánští vojáci, když jednomu kamarádovi řekl o článku na internetu, který kritizoval údajnou mocenskou politiku jihosúdánského prezidenta Salvy Kiira.

"Kdo ti ty věci řekl?" ptali se muže vojáci. Prý mu nevěřili, že si článek přečetl na internetu, protože o internetu nikdy neslyšeli. "Pořád mě nutili říct, odkud ty informace mám. Chtěli mě a další lidi dostat za mříže," řekl uprchlík. Pak strávil dva měsíce ve vězení a jediné jídlo, které tam měl, mu přinesla rodina. Po dvou měsících ho pustili za 300 dolarů (7700 Kč), pak utekl do uprchlického tábora Palorinya v Ugandě.

Sedm jihosúdánských běženců, s nimiž AP hovořila v ugandském uprchlickém táboře Palorinya, zná někoho, kdo se stal obětí sexuálního zneužívání. Mnoho z nich tvrdí, že za násilím stáli převážně jihosúdánští vojáci, kteří je podezírali, že podporují protivládní milice.