Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občané EU se kvůli brexitu potýkají s 85stránkovým dotazníkem, píše deník

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Londýn - Jak informuje list The Financial Times, občané zemí Evropské unie, kteří žijí v Británii, se musejí vypořádat s dotazníkem o 85 stranách, pokud chtějí zůstat ve Spojeném království po brexitu.

Členství Británie v EU po desítky let zaručovalo občanům společenství právo žít a pracovat v Británii. To ale pomalu končí poté, co Británie loni v červnu odhlasovala odchod z unie. Pro mnohé z asi tří milionů Evropanů žijících v Británii je nyní životně důležité získat v zemi trvalý pobyt v duchu britských zákonů. Povolení takového pobytu je také nezbytným předpokladem pro případnou žádost o britské občanství.

Expertka na imigraci z právní kanceláře Mishcon de Reya Kamal Rahmanová řekla, že zaznamenala ohromné zvýšení počtu žadatelů. "Jsme zavaleni lidmi, kteří dříve o trvalém pobytu ani nepřemýšleli, ale nyní cítí nutnost ho získat," řekla právnička, která se zaměřuje na majetné lidi a vedoucí činitele v oblasti financí.

Chtít trvalý pobyt ale znamená vypořádat se s obtížnou písemnou žádostí, přehnanou byrokracií a poplatky. To je pro mnohé cizince, kteří pobývají dlouho v Británii, frustrující.

S magisterským titulem z ekonomie a po pěti letech práce v odvětví finančních služeb v Londýně Polák Marek věřil, že bude snadné vyplnit žádost pro trvalý pobyt v Británii. Avšak jako mnozí další brzy cítil frustraci a nakonec to vzdal. Dokument o 85 stranách se jako pro mnohé cizince na britských ostrovech stal i pro něj prokletím.

"Musí se vyplnit 85 stránek. Ptají se na stejné věci stále dokola, a to způsobem, že nikdy nevíte, jaká je správná odpověď," stěžuje si žadatelka Marta Grabinská, která čeká na odpověď úřadů už šest měsíců.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy