Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odlišná kvalita potravin v EU? Summit V4 snad pohne ledy v Bruselu, věří Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Varšava - V Polsku dnes rokují premiéři zemí V4 a předseda české vlády Bohuslav Sobotka doufá, že jejich schůzka přiměje Brusel zabývat se problémem rozdílné kvality potravin v různých zemích Evropské unie. Problém podle něj nemohou vyřešit jednotlivé státy.

Česko na věc dlouhodobě upozorňuje, "ale ze strany Evropské komise není dostatečná reakce", řekl Sobotka. Ke zvýšení tlaku na EK by měla posloužit i studie, zadaná českým ministerstvem zemědělství a srovnávající kvalitu potravin prodávaných v Česku, v Rakousku, na Slovensku a v Maďarsku. Výsledky budou v květnu.

"Očekávám, že věc se zviditelní, že zvýšíme tlak na příslušného komisaře," řekl premiér. "Budeme nadále využívat všechny úrovně k tomu, abychom dosáhli nápravy. Jde o to, aby nebyl klamán spotřebitel. Na stejném trhu by měly platit stejné standardy. Neměla by fungovat dvojí kvalita, která znamená šizení potravin prodávaných ve střední a východní Evropě," zdůraznil.

"Problém je v tom, že máme co do činění s chováním nadnárodních výrobců, kteří využívají celoevropský marketing. Lidé jsou za značku ochotni utratit více peněz, ale vůbec netuší, že je tu rozdílná kvalita. Na to potřebujeme nástroje evropské legislativy," odpověděl Sobotka na dotaz, proč samy české úřady nepodnikly při řešení problému více.

Témata:  potraviny Bohuslav Sobotka Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy