reklama

„Obchody, kde se prodává zboží v komisi – např. starožitnictví – z hlediska DPH fungují v tzv. zvláštním režimu. Prodejci v momentě prodeje zboží neznají částku, ze které budou odvádět DPH. Datová zpráva, kterou jejich pokladna bude odesílat na do systému Finanční správy, by podle metodiky Ministerstva financí měla obsahovat kód pro Použité zboží a místo jakékoli sazby DPH by měl být uveden Zvláštní režim,“ vysvětluje daňový odborník.

Jak ovšem upozornili zástupci Asociace starožitníků, většina pokladních systémů má s tímto nepřekonatelný problém. „Nabízené systémy obvykle umožňují zadat manuálně sazbu DPH v režimu Použité zboží, ale nedovolují plátcům DPH posílat trženou částku bez vyčíslení sazby DPH a s poznámkou Zvláštní režim,“ uvedla I. viceprezidentka asociace Simona Šustková. Řada obchodníků proto podle ní na účtenkách uvádí DPH 0 %, což je ovšem v rozporu s metodikou Finanční správy, a tito podnikatelé tak de facto porušují zákon.

Jak to je s DPH na účtenkách z komisního prodeje?

Ve zvláštním režimu se odvádí DPH jako 21 % z provize, která se určuje rozdílem mezi prodejní cenou, za kterou se starožitnost prodává, a výkupní cenou od zákazníka, který věc do obchodu prodal. „Na účtenkách by se tedy DPH vůbec nemělo vyčíslovat procentuálně, neboť ani 21 %, ani 15 % a ani 0 % není správně,“ vysvětluje daňový odborník a doplňuje: „Účelem zvláštního režimu je mj. i to, že kupující si nemůže DPH odečíst, a proto nesmí být na účtence vůbec uváděna.“