Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko pokročilo v boji proti korupci, říkají experti Rady Evropy

Korupce
Korupce
Foto: Reprofoto YouTube

Štrasburk/Praha - Protikorupční skupina Rady Evropy GRECO, která sdružuje 40 států, dnes uvedla, že Česko výrazně pokročilo v boji proti korupci a v úsilí o dosažení transparentnosti financování politických stran.

Praha splnila devět ze 13 doporučení, jak by Česko mělo postupovat. Skupina ve své nejnovější zprávě ohledně transparentnosti politických stran ocenila, že "po dlouhém procesu byl s významnou prodlevou přijat balíček novel zákona o sdružování v politických stranách a politických hnutích a několika volebních zákonů".

"Toto představuje významný úspěch, který směřuje k větší transparentnosti v oblasti financování politických stran v České republice," uvedla protikorupční skupina.

"Vytvoření úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí je dalším významným pozitivním krokem, který bude muset být znovu zhodnocen v okamžiku plné funkčnosti tohoto úřadu, a to pokud jde o jeho skutečnou nezávislost a efektivnost, které z velké části závisí na jeho zdrojích a prostředcích a také na jeho pravomoci ukládat sankce," podotýká GRECO.

Nespokojenost ale trvá s nedostatečným objasněním zaměstnancům ve veřejném sektoru, že jsou všichni stíhatelní podle ustanovení trestního zákoníku, která se týkají úplatkářství.

Podle zástupce platformy Rekonstrukce státu Nikoly Hořejše představují nová pravidla financování volebních kampaní v Česku skutečný pokrok. "Ale již nyní se kontrolu politici snaží všemožně podkopat," řekl. Jako příklad uvedl nově zřízený úřad pro dohled nad hospodařením politických stran, který podle Hořejše obsazují i nekompetentní spojenci politiků.

Témata:  korupce Česká republika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.