Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda postupuje, z Palmýry vytlačuje Islámský stát

IS zveřejnil údajné snímky zničení Baal-Šaminova chrámu v Palmýře
IS zveřejnil údajné snímky zničení Baal-Šaminova chrámu v Palmýře
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Syrská armáda, na jejíž straně bobují též ruští vojáci a šíitské milice podporované Íránem, dnes postoupila na bojišti v Palmýře. Toto starobylé město mají z velké části pod kontrolou bojovníci z Islámského státu (IS).

Bojovníci IS obsadili Palmýru (v arabštině Tadmur) v květnu 2015 a drželi ji do loňského března. Zpět město dobyli loni v prosinci. Syrští vojáci vstoupili do západních částí města, už ve středu obsadili citadelu. Lidé z IS za sebou ale zanechali zaminované území a pyrotechnici teď terén čistí.

V Sýrii se bojuje také východně od města Halab (Aleppo) a v Dajr az-Zauru, kde vláda kontroluje enklávu, zatímco ostatní území má v rukou IS.

Nepřehledná je situace na severu, kde se do bojů vložilo Turecko. Vojenské skupiny působící v okolí města Manbidž oznámily, že se podařilo díky ruskému prostřednictví dohodnout na tom, že vesnice v okolí Manbidže budou předány syrské vládě. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu to ale popřel.

Turecko se nedávno zasadilo o porážku IS ve městě Al-Báb a ohlásilo, že bude postupovat do Manbidže, který mají v rukou kurdské jednotky. Jsou součástí koalice Demokratické síly Sýrie (SDF), kterou podporují Spojené státy a která bojuje na syrském severu. Çavuşoglu dnes řekl, že turecké oddíly se přesunou k Manbidži a nebudou váhat zaútočit na Kurdy.

Témata:  Sýrie Islámský stát Turecko Armáda Sýrie Islámský stát ničí památky v Palmýře

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy