reklama

Velitel jednotek irácké federální policie Šakirov Džaudat pro CNN uvedl, že teroristé melou z posledního. "Teroristická organizace Islámský stát je v šoku. Mezi islamisty panuje zmatek a poraženecké nálady. Zprávy naší rozvědky z terénu svědčí o tom, že se organizace rozpadá a její velení utíká z Mosulu," tvrdí generál.

Boje o Mosul trvají od loňského října. V lednu vládní síly dobyly východní část města, západní část ale stále ovládají džihádisté. O většinu území ale postupně přichází a ztrácí cesty, kterými mohli prchat na západ k městu Tall Afar a syrské hranici.

Klíčová operace začala 19. února, kdy východní část města padla po tříměsíčních bojích v lednu. Irácká vládní vojska proto zahájila tažení s cílem dobýt západní část Mosulu, poslední velké městské bašty Islámského státu.

Islamisté nasazují vše co mají

Radikálové si porážku moc dobře uvědomují a ze všech sil se jí snaží odvrátit, nasazují proto do boje vše, co mají. Už jim například nestačí sebevražední atentátníci, kterých má navíc nedostatek, a proto umisťují bomby na psy.

Do akce také nasadili bezpilotní letouny, které mohou létat poměrně velké vzdálenosti a teroristé jsou při jejich explozi ukryti v bezpečí. Navíc na ně nově instalují držáky na granáty, čímž se z dronů stávají kamikaze letouny.

Jedna z posledních nahrávek také ukazuje, že se v bojích začaly angažovat také malé děti, takzvaná "mláďata chalífátu", která radikálové cvičily pro boj s "bezvěrci".

Na povrch vyplývají nechutná zvěrstva

Čím hlouběji do Mosulu armáda proniká, tím větší se vytváří obrázek o fungování organizace jako celku. Ukazuje se, že nechutné popravy stětím, upálením a dalšími způsoby jsou jen špičkou ledovce toho, co se skutečně dělo mezi islamisty.

Vojáci tak například nalezli cely pro zajaté ženy, které jsou asi metr velké, takže v nich není možné ani natáhnout ruce. Nemají okna a zajatkyně byly nuceny žít ve tmě, zatímco snášely znásilňování a bití. 

Zajištěny byly také osnovy a výukové materiály, se kterými přicházeli do styku děti ve školách. Jsou v nich všechny možné věci, ale jedna z nejstrašnějších je nabádání ke kanibalismu. Děti byli vychovávány tak, aby jedly padlé nepřátele, zejména v případě, kdy budou mít nouzi o jídlo. A nejen děti.

Podle některých zdrojů například radikálové nakrmili zoufalou matku ostatky svého uneseného syna. Řekli, že by se měla před jeho návštěvou najíst, a až poté jí sdělili, že jídlo, které snědla, byly kousky jejího syna.

Nelidské a kruté mučení na denním pořádku

Na povrch vyplývají také způsoby, kterými islamisté mučili své vězně. Kromě klasického bičování, psychického týrání, lámání končetin nebo jejich usekávání se oběti mučily také nástrojem zvaným "hryzač", který jim vytrhával z těla kusy masa, zaživa a při plném vědomí. Podle obětí způsobuje mučení nepředstavitelnou bolest, s níž se nedají srovnat ani porodní bolesti.

K mučení hryzačem se Islámský stát uchýlil právě v Iráku, kde jsou povinnou výbavou každé ženy pytlovité kalhoty, rukavice a ponožky. Z domu se navíc místní dívky mohou vydat pouze v doprovodu mužského příbuzného. Podle britského deníku Independent se ale situace vyostřuje a radikálové ve svých trestech přitvrzují, neposlušným ženám proto začali vytrhávat kusy masa z těla.

Lidé, kteří podstoupili toto mučení a přežili, mohou hovořit o štěstí. Viditelné jizvy a modřiny jsou to nejmenší, co si z něj mohou odnést. Nástroj, kterým radikálové působili dívkám trýznivou bolest, vypadá jako pasti pro zvířata nebo kovové čelisti se zuby. Ty radikálové zatínají do těla a vytrhávají z těl obětí za doprovodu nepředstavitelné bolesti velké kusy masa. Podle některých zdrojů tímto způsobem dokonce odtrhávali z těla končetiny nebo například ženská ňadra, tyto zprávy ale potvrzené nejsou.

Co bude dál?

Proti islamistům v současné době bojují desítky různých států, od mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, přes Rusko a Turecko až po arabské země. S přicházející porážkou džihádistů se ale objevují hlasy, které tvrdí, že vyhnat islamisty z jejich bašt nestačí.

Spojenými státy podporovaná koalice se totiž zaměřuje pouze na zničení radikálů, nikoliv na jiné povstalecké skupiny či na podmínky, které je přiživují. Ofenziva s cílem dobýt navíc Mosul probíhá, aniž by ji doplnily politické kroky, které by mohly posílit umírněné sunnitské vůdce proti militantům usilujícím o rozpoutání povstání proti bagdádské vládě.

Někteří odborníci se také obávají, že Spojené státy by mohly obsadit irácká ropná pole, což by vyvolalo nepřátelskou reakci sil napříč politickým spektrem. I pokud by se tak nestalo, přispěje porážka radikálů k destabilizaci regionu a toho se budou snažit využít jiné mocenské skupiny.

Otázkou také zůstává, co je ve skutečnosti považováno za porážku Islámského státu. Nepředpokládá se, že by džihádisté kapitulovali, navíc jejich ideologie je v mnoha lidech zakořeněna a byly v ní vychovávány i děti. Bude tedy muset začít rozsáhlý proces deradikalizace s předem nejasnými výsledky.