reklama

Hlava státu se ztotožnila s výhradami odborníků, že parlamentem schválená předloha by v praxi ale spíše poškodila poctivé chovatele. Vyplývá to z textu Kiskova rozhodnutí, o kterém dnes ČTK informovalo tiskové oddělení prezidentské kanceláře.

"Prezident ocenil snahu předkladatelů zákona zavést regulaci činnosti tzv. množitelů psů, protože ve Slovenské republice je velmi rozšířené nekontrolované množení psů s cílem prodávat štěňata, a to hlavně do zahraničí. Hlava státu je zároveň přesvědčena, že schválená právní úprava neřeší tyto problémy vhodným způsobem a nepřinese očekávané zlepšení v této oblasti," uvedla prezidentská kancelář.

Prezident také poukázal na to, že poctiví chovatelé psů by podle zákona v případě prodeje byť jen jednoho štěněte ze svého chovu museli mít živnostenské oprávnění. Norma by zároveň velké skupině zaměstnanců, jako například úředníkům, policistům či vojákům, od května znemožnila prodávat štěňata, protože tyto skupiny pracovníků mají ze zákona zákaz podnikat. Podle Kisky lze nová pravidla chovu obcházet předstíráním, že štěňata jsou darována.